Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kompostujeme na záhrade

Kompostovanie na záhrade patrí medzi najjednoduchšie spôsoby recyklácie biologických odpadov, ktoré vznikajú v záhradách a domácnostiach žijúcich v rodinných domoch. Existujú dva základné spôsoby:

1. Priamo na voľne stojacej kope, tzv. hrobli. Je to základná forma kompostovania, ktorá nájde uplatnenie všade tam, kde je veľa kompostovateľného materiálu a dostatok priestoru. 

2. Kompostovanie v zásobníkoch. Tie sú vhodné hlavne tam, kde je nedostatok miesta, menšie množstvá materiálu, alebo kde je kompostovisko „na očiach“. Zásobníky môžu byť z rôznych materiálov (drevo, plast, pletivo, kov, betón, kameň alebo ich kombinácie). Môžeme si ich kúpiť alebo svojpomocne vyrobiť.

V ponuke je viacero prevedení:

  • drevený kompostér
  • plastový otvorený kompostér
  • plastový uzavretý kompostér
  • kovové kompostéry
  • rotačné kompostéry a iné

 

4 Základné pravidlá pre kompostovanie na záhrade

SUROVINOVÁ SKLADBA

Pri kompostovaní dbaj na to, aby bolo prostredie v kompostéri materiálovo vyvážené. Okrem bioodpadov z tvojej domácnosti, objemovo podobne pravidelne pridávaj aj uhlikatý materiál. Zabezpeč uhlík a dusík v pomere 30:1 a kvalitný kompost máš na dosah.

VEĽKOSŤ

Pridávaný materiál vždy uprav do veľkosti menšej ako je palec na ruke. Krájaj, strihaj, puč, rež, drv, trhaj a sekaj. Tým zabezpečíš, že materiály sa rýchlejšie rozložia a kompostovaná kopa sa ti bude ľahšie prehadzovať.

VLHKOSŤ

Potrebujeme dosiahnuť stav, že po stlačení kompostovaných materiálov v dlani, zostane materiál pokope. Pri nadmernej vlhkosti môžeš rozpoznať, že v kompostéri dochádza k hnilobným procesom, s kompostovou kopou sa ti ťažšie manipuluje a tvorba kompostu sa spomaľuje.

VZDUCH

Kyslík je základom života mikroorganizmov žijúcich v kompostéri. Preto je potrebné zabezpečiť pravidelné prúdenie vzduchu. Urobíš tak, keď kompostovanú kopu pravidelne prekopeš a prevzdušníš.

Video