Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Triedime kuchynský olej

Triedenie kuchynského oleja je vo Svidníku ešte v plienkach. V niektorých domácnostiach sa použitý jedlý olej ešte stále vylieva do kanalizácie, čo je však zakázané a hrozí za to pokuta. Pritom je použitý olej možné plnohodnotne využívať pri výrobe plastov či biopalív. Preto by sme mali olej zberať a odovzdávať pre následnú recykláciu.

 

Vážení občania, 

vzhľadom na povinnosť, ktorá nám vyplýva zo zákona a taktiež aj vzhľadom na ochranu životného prostredia, ktorého aj my sami sme súčasťou, vám dávame do pozornosti, že aj v našom meste/obci sme zaviedli zber potravinárskych použitých olejov a tukov z domácností. 

Jedlý olej je totiž po využití v domácnostiach vylievaný vo väčšine prípadov do odpadových systémov, čo so sebou nesie množstvo negatív nielen pre životné prostredie.

Aj vaša domácnosť môže priložiť ruku k tomuto správnemu kroku ako sa začať chovať a žiť ekologickejšie. Pýtate sa ako? Je to úplne jednoduché. 

Do triedeného odpadu patria všetky jedlé oleje a tuky, ktoré doma používate pri príprave jedla. Použité oleje a tuky stačí zliať do akejkoľvek PET fľaše, ktorú ste doma zvyknutí triediť. Plnú a dobre uzavretú PET fľašu odneste do najbližšej označenej zbernej nádoby na triedenie oleja – viď obrázok zbernej nádoby. 

 

Miesta, kde sú umiestnené zberné nádoby (kontajnery) v našom meste si  môžete pozrieť na internetovej stránke

MAPA

Čím viacej obyvateľov bude triediť použitý kuchynský olej, tým viac zberných nádob bude rozmiestnených v našom meste.

Medzi hlavné prínosy triedenia použitého potravinárskeho oleja a tukov patrí:

neupcháva odpadové rúrky u vás doma

neupcháva kanalizáciu v obciach

znížia sa náklady na servis a údržbu ČOV a kanalizačných sieti

zlepší sa kvalita prečistených odpadových vôd

zníži sa obsah CO2 vypúšťaného do atmosféry

znížime poplatky v obciach za skládky odpadu.

Podrobnejšie informácie si môžete pozrieť na webovej stránke www.triedimolej.sk

Prečo olej nevylievať do odtokov?

Olej zanáša a v niektorých prípadoch až upcháva kanalizáciu, láka hlodavce a spôsobuje problém aj pri čistení odpadových vôd. 

Rastlinný olej ale aj živočíšne tuky rozptýlené vo vode poškodzujú ryby, vtáky, cicavce a iné druhy zvierat. Zvieratá, ktoré sú potiahnuté živočíšnymi tukmi alebo rastlinnými olejmi, môžu uhynúť na podchladenie, dehydratáciu, hnačku alebo vyhladovanie. Môžu sa tiež utopiť alebo stať sa obeťou predátorov. Ryby a iné vodné organizmy sa môžu udusiť v dôsledku vyčerpania kyslíka spôsobeného rozliatymi živočíšnymi tukmi a rastlinnými olejmi vo vode. Únik živočíšnych tukov a rastlinných olejov do vody má rovnaké alebo podobné ničivé účinky na vodné prostredie ako ropné oleje. [1]

Ako zberať kuchynský olej?

Nech zber prebieha akýmkoľvek spôsobom, vždy musíme dodržať nasledovný postup – olej zbierame do suchých a čistých priehľadných PET fliaš (alebo originálnych obalov, ktoré sa dajú bezpečne uzavrieť. Do fliaš nalievajme olej až po jeho vychladnutí. Snažme sa o to, aby bol olej bez zvyškov potravín. Dobre uzavretú fľašu s použitým kuchynským olejom odovzdáme na zbernom mieste .

 

Zdroj: nulaodpadu.sk

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
kampaň Jeseň - a4 - SK Veľkosť: 1.28 MB Formát: pdf Dátum: 27.10.2023