Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Triedenie odpadu z ekonomického hľadiska

Dátum: 02.03.2023
Autor: Technické služby mesta Svidník
Triedenie odpadu z ekonomického hľadiska

má to význam?

Mnoho  krát sa stretávame s názorom a výhovorkami typu:

- začnem triediť, až keď budú triediť odpad v Číne a Amerike

- my v Európe našu planétu nezachránime ...

Ak si teda odmyslíme ekologickú stránku veci, poďme sa pozrieť na tú ekonomickú. Prečo v Európe tak veľmi tlačia na triedenie a spracovanie odpadu? Je to v podstate veľmi jednoduché. Európa je najchudobnejší svetadiel z pohľadu nerastných surovín, z ktorých sa vyrábajú výrobky a obaly výrobkov. Preto je nevyhnutné, aby sme sa na recyklovateľné materiály pozerali ako na možný materiál a nie ako na odpad. Toto je podstata ekonomického modelu spracovania odpadov. Odpadové hospodárstvo je dnes významným zamestnávateľom veľkého počtu Európanov a to či už pri zbere, spracovaní alebo likvidácii. 

Ak sa pozrieme na Slovensko a otázku prečo v domácnosti odpad triediť, tak je to v podstate tiež veľmi jednoduché. Všetok odpad, ktorý sa podarí vytriediť do farebných kontajnerov je financovaný prostredníctvom organizácii zodpovednosti výrobcov (OZV). To znamená, že jeho zber a spracovanie financujú výrobcova a nie spotrebitelia - teda občania. Čím viac ho tam skončí správne vytriedeného, tým menej peňazí nás stojí likvidácia a zber zmesového komunálneho odpadu. Jednoduchá matematika. No ako to je s kuchynským odpadom? Časť nákladov na zber a likvidáciu financuje Environmentálny fond.  A vo výsledku je zber a spracovanie odpadu lacnejšie ako keď skončí na skládke spolu so zmesovým komunálnym odpadom. 

Aj keď nie si eco, enviro, zelený a neviem aké pomenovanie, tak šetri svoje peniaze. Trieď odpad. Jeho odvoz a likvidácia už nikdy nebudú lacnejšie. Svojim správaním však môžeme ovplyvniť to, či bude drahší o pár EUR, alebo narastie skokovo o desiatky EUR. 

Triedenie má význam!