Technické služby mesta Svidník
Váš nákup môžete dokončiť na tomto mieste. Doručenie kuriérom za 2,99 € do 10 dní.
Výprázdniť košík

Kompostujeme v byte

Áno, čítate správne. Aj v byte sa dá efektívne kompostovať.

Existuje hneď viacero spôsobov ako tak urobiť. Predtým ako začnete, je potrebné uvedomiť si, aká je naša motivácia. Našou motiváciou na kompostovanie môže byť zníženie odpadu, ktorý smeruje na skládky, túžba prípraviť si vlastné domáce „hnojivo/ kompost“ alebo snaha o čistú hygienickú domácnosť bez najväčšieho zdroja baktérií – odpadkového koša.

1. Vermikompostér

Pri kompostovaní v byte sa treba pripraviť na isté obmedzenia, ktoré to so sebou prináša. Keďže ide o biologický proces, zápachu alebo plesní sa dosť často nepodarí vyhnúť. Jedným z krásnych dizajnových riešení je vermikompostér. Princíp je jednoduchý – do príbytku umiestnite kalifornské dážďovky, ktoré organický odpad zožerú a vyrobia z neho hnojivo.

Výhody:

  • krásne a dizajnové riešenie do bytu
  • dážďovky nie sú hlučné
  • veľmi prirodzené spracovanie odpadu z ovocia a zeleniny
  • nízka vstupná investícia (viete si ho vyrobiť aj vlastnoručne)

Nevýhody:

  • riziko zápachu alebo plesní
  • náročnosť na miesto a starostlivosť, sú to živé zvieratká
  • je potrebné pravidelné kŕmenie dáždoviek 1-2x týždenne
  • rýchlosť spracovania – 100 g dáždoviek denne spotrebuje 50 g surového odpadu. 
  • veľmi obmedzená skupina odpadu, ktorý sa dá takto spracovať – a to naozaj iba tepelne nespracovaný odpad z ovocia a zeleniny

"Tento spôsob som si vybral aj ja, hlavne z dôvodu malej finančnej náročnosti. Násada dážďoviek a domáckeho vermikompostéra ma stála 30 Eur. Po 9 mesiacoch vermikompostovania môžem povedať, že som do komunálneho odpadu vyhodil o 42 kg menej odpadu." (Lukáš Dubec)

Čo dážďovkám chutí a čo naopak nie??? Pozrite si krátke video, kde je to pekne vysvetlené. 

2. Bokashi kompostovanie

Bokashi kompostovanie je dokonalejší proces ako klasické kompostovanie, lebo dochádza k priamemu prestupu živín, vitamínov a enzýmov bez strát. Je to vlastne fermentácia (kvasenie) bez prístupu vzduchu podobne ako pri kvasení kapusty, kde z bezvýznamnej zeleniny sa stane výživný pokrm plný vitamínov. Keďže nenastáva výmena vzduchu, nedochádza k zápachu ani strate energie (žiadne teplo) a bez vzniku CO2. Bokashi kompostér má vzduchotesné veko, ktoré zabraňuje šíreniu nepríjemných zápachov do kuchyne, takže je vhodné ho použiť priamo v kuchyni.

Výhody:

  • bez zápachu
  • jednoduchosť
  • široká škála spracovávaných surovín - vrátane mäsa a mliečnych výrobkov
  • viac zachovaných živín v komposte

Nevýhody:

  • vstupná investícia
  • prevádzkové náklady (je potrebné dokupovať bokashi baktérie - prášok)
  • kompost nie je určený na okamžité použitie, je potrebné nechať ho dozrieť spoločne so zeminou

Ide o kompostovanie určené pre ľudí, ktorí nie sú ochotní akceptovať hmyz v byte, ktorému sa pri vermikompostovaní nevyhnete. 

 

3.  Elektrický kompostér

Princíp fungovania spočíva v tom, že v zariadení sú naštepené baktérie, ktoré rozložia potravinový odpad za 24 hodín. Toto zariadenie je veľkokapacitné a spracuje viac ako 5 kg odpadu. Vyžaduje si pripojenie k elektrickej sieti ale aj odpadovej kanalizácii pomocou kanalizačnej prípojky. Nevýhodou je aj finančná náročnosť. Vzhľadom na kapacitu, dizajn, veľkosť a cenovú náročnosť je vhodný hlavne do reštauračných prevádzok a prevádzok verejného stravovania.

Výhody:

  • spracuje aj tepelne upravený potravinový odpad
  • na spracovanie treba iba 24 hodín
  • vytvorí kompostový základ

Nevýhody:

  • veľkosť
  • je potrebné pripojenie k odpadovej kanalizácii aj elektrickej sieti
  • potrebná ďalšia manipulácia s kompostovým základom – je ho treba nechať odležať 3-4 týždne, teda ho po tú dobu niekde skladovať. Následne zmiešať s pôdou a opäť nechať odležať.

4. Recyklátor kuchynského odpadu

Zariadenie nie je náročné na priestor, má pekný dizajn a dá sa vystaviť kľudne aj na kuchynskú linku. Spracuje akýkoľvek potravinový odpad v priemere za 6 hodín na sterilný nepatogénny substrát, ktorý môžete okamžite primiešať aj do pôdy. Má jednoduchú inštaláciu aj obsluhu a je cenovo dostupný.

Výhody:

  • kompaktná veľkosť a krásny dizajn
  • sterilné a hygienické spracovanie akéhokoľvek potravinového odpadu bez obmedzení
  • tichá a bezzápachová prevádzka
  • spracovanie v priemere už za 6 hodín
  • jednoduchá inštalácia bez nutnosti pripojenia na kanalizáciu

Nevýhody:

  • výsledný substrát neobsahuje baktérie, a teda jeho schopnosť pohnojiť je nižšia ako u klasického kompostu
  • raz za 4-6 mesiacov je potrebné meniť uhlíkové filtre