Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Do ktorej nádoby to patrí? Diel 2

Dátum: 20.02.2021
Autor: Technické služby mesta Svidník
Do ktorej nádoby to patrí? Diel 2
odpovede na najčastejšie otázky

Už sa Vám stalo, že ste chceli obal vyhodiť do správnej nádoby, no neboli ste si istý kam patrí?

Nevadí, je to úplne normálne. Obraciate sa na nás s mnohými otázkami, čo kam vyhadzovať, čo sa s odpadom ďalej deje a podobne. 

Na základe skúseností z triediacej linky zisťujeme, že niektoré odpady robia veľký problém. Preto sme sa rozhodli v prehľadnej grafike pripraviť odpovede, aby sme Vám pomohli.

 

1.Konzerva od potravín

Vo Svidníku triedime kovové obaly do žltých vriec a kontajnerov. Je to hlavne z dôvodu zjednodušenia triedenia v našom meste. Kovové obaly sa následne dotrieďujú na zbernom dvore. 

Takže konzervy od ananásu, šampiňónov, rybacia konzerva, konzerva od mäsových  výrobkov, morkadely.  To všetko patrí do žltého kontajnera. Obal nemusíte umývať. Stačí odstrániť zvyšky potravín. Kov je dobre recyklovateľný. 

 

2. Plechovky od rôznych nápojov

Plechovky od nápojov sú vyrobené prevažne z hliníka. Ten je podobne ako sklo recyklovateľný donekonečna. Aj keď v minulosti tieto tenkovrstvé plechovky robili recyklačným firmám problém, dnes to už neplatí. 

Plechovka od piva, energetického nápoja či sladeného nápoja patrí do žltého kontajnera. Nezabudnite plechovku stlačiť, aby ich do vreca alebo kontajnera vošlo čo najviac.  Z plechoviek sa vyrábajú aj rámy na bicykle. 

Často sa stretávame, že tieto obaly končia v zmesovom komunálnom odpade, čo je obrovská škoda. 

5