Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vermikompostovanie - naše skúsenosti

GALÉRIA
Dátum: 26.08.2021
Autor: Technické služby mesta Svidník
Vermikompostovanie - naše skúsenosti

dá sa to?

Ako je to vlastne s vermikompostovaním doma. Dá sa to? Koľko kg kuchynského odpadu dážďovky "zjedli" za rok a čo nás trápilo najviac?

Čo je vermikompostovanie?

Ide o kompostovanie za pomoci dážďoviek. Podrobnejšie sme o tom napísali 

Vermikompostovanie

Doma vermikompostujeme už cca 1,5 roka. Začiatky neboli jednoduché a chce to svoj čas. Po zabehnutí a vychytaní chýb už dnes vermikompostujeme bezproblémovo. 

Podľa vážení, ktoré sme realizovali počas roka nám vyšlo, že sme spracovali 48 kg kuchynského odpadu. Výsedkom bolo cca 5,5 kg vermikompostu a desiatky litrov dážďovkového čaju.

Našim dážďovkám nechutia zemiaky, mrkva, citrusy. Naopak zbožňujú kávu, banány a jablká. 

Začínali sme s násadou 250g dážďoviek. Zaujímavosťou je, že dážďovky sa nikdy nepremnožia. Rozmnožujú sa iba do maximálnej možnej hranice podľa podmienok, ktoré ste im vytvorili. My ich máme aktuálne v dvoch kompostéroch. Odhadujem ich váhu na 600g. Ak by sme chceli dosiahnúť 100% spracovanie všetkého odpadu, ktorý doma vyprodukujeme, potrebovali by sme ich cca 1200g. 

Pri študovaní tejto problematiky som sa dočítal, že dážďovka dokáže spracovať až 2x svojej hmotnosti za deň. No ak by mali úplne ideálne podmienky, tak možno áno. Mne to vychádza cca na polovicu množstva svojej aktuálnej hmotnosti. 

Najväčší problém s ktorým sme sa strétávali bola nadmerná vlkosť. Netreba sa báť pridávať do kompostu natrhaný kartón. Ten pomôže vlkosť vstrebať a doplní tiež dôležité uhlikaté zložky, ktoré sú pre tvorbu kompostu nevyhnutné. 

 

Ak máte otázky, neváhajte sa nás obrátiť, radi poradíme.