Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako môžeme lepšie triediť? TIP 13

Dátum: 23.01.2022
Autor: Technické služby mesta Svidník
Ako môžeme lepšie triediť? TIP 13

Kam ich vyhodiť? Dajú sa recyklovať?

Aktuálne počasie a nádielka snehu praje malým aj veľkým, aby sa vyšantili na kopcoch a svahoch. Na vybláznenie najčastejšie používame boby, sánky, klzáky a iné plastové výtvory, ktoré sa dobré šmýkajú na snehu. 

Nezriedka sa stane, že tieto predmety nevydržia celú sezónu a kupujeme nové. Čo ale s tými starými? Kam ich vyhodiť aby dostali druhú šancu?

Je to jednoduché. Prevažná časť týchto predmetov, ktoré využívame na kĺzanie je vyrobená z polypropylénu alebo polyetylénu - teda plastu. Tento plast je možné recyklovať. Triedime ho vo Svidníku, kde sa nám podarilo nájsť partnerskú firmu, ktorá zabezpečuje recykláciu. Z týchto predmetov sa neskôr vyrábajú napríklad, reklamné tabuľe, výrobky v automobilovom priemysle, bedničky na nápoje, tácky a podobne. Ide o veľmi hodnotný a dobre spracovateľný druh odpadu.

Menšie predmety - môžete vyhodiť do žltej nádoby (napríklad klzák)

Väčšie predmety - patria na zberný dvor (väčšie boby a podobne)

Plastové sane Kamzík červené - Acrasport.sk

No neplatí to len pre zimné obdobie. Takmer všetky plastové hračky, detský plastový nábytok, záhradný nábytok je možné recyklovať. Preto ho odovzdávajte na zbernom dvore, kde ho pripravíme na opätovné použitie.