Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Analýza odpadu ...

GALÉRIA
Dátum: 24.04.2023
Autor: Technické služby mesta Svidník
Analýza odpadu ...

Triedime, ibaže by nie...?

Odpovede na to, či odpad triedime sú jednoznačné. Áno. To platí nie len vo Svidníku, ale tak všeobecne na Slovensku. Priemerná úroveň triedenia sa pohybuje okolo 43%. Sú však štáty, kde je táto hodnota na úrovni aj 70%. Čo naznačuje, že máme rezervy. Vo Svidníku sme sa rozhodli namiesto teoretizovania pristúpiť k činom a zrealizovali sme analýzu zmesového komunálneho odpadu. A to konkrétne z 27 120l nádob od rodinných domov. Už pri výsype odpadu na pripravené miesto na pešej zóne bolo jasné, že je tam kopec odpadu, ktorý tam nepatrí a kľudne mohol skončiť v nádobách inej farby či kompostéroch. 

Odborníci a dobrovoľníci sa teda dali do práce.

Práve dobrovoľníci: Viktória Hamarčáková (OZ ROKA)  Samuel Horvát (Stredná zdravotnícka škola Svidník), Stanislava Kurtyová (Stredná zdravotnícka škola Svidník), Sebastián Schito (Spojená škola Svidník), Tomáš Tkáč (Spojená škola Svidník), Katarína Pipasová (Gymnázium Svidník), Pavla Olejárová (Gymnázium Svidník), Michala Grundzová (Spojená škola Svidník), Šimon Macko (Spojená škola Svidník), preukázali obrovské odhodlanie, odvahu a ukázali, že zvládajú aj náročné výzvy. Aj touto cestou sa Vám chceme úprimne poďakovať! 

Výsledky z analýzy zverejníme v priebehu týždňa. Myslím, že výsledky potvrdia mnohé očakávania a to najmä, že BRO odpad ešte spracovávame málo vo svojich kompostéroch, že plastové odpady neriešime komplexne a že odpady, ktoré vznikajú občasne nevieme triediť. 

Analýza odpadu bola iba jednou z realizovaných aktivít počas dňa Zeme. Pevne verím, že doplnila zaujímavý program a každý si odniesol nejakú informáciu a myšlienku, že by sme na tú našu Zem mali myslieť častejšie počas roka. 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.