Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kuchynský odpad - často kladené otázky 2

GALÉRIA
Dátum: 14.01.2021
Autor: Technické služby mesta Svidník
Kuchynský odpad - často kladené otázky 2

Pomôže to?

Náš miniseriál odpovedí na najčastejšie otázky pokračuje. 

Jednou z najčastejších otázok od Svidníčanov bolo, či to vôbec potrebujeme a prečo je to dobré, či nestačí lepšie triediť plasty. Pokúsime sa teda zhrnúť základné ekologické a ekonomické výhody zavedenia triedenia kuchynského odpadu.

1. Biologický odpad, ktorý končí na skládke prebieha procesom anaeróbneho rozkladu. Teda rozkladu bez prístupu vzduchu, pretože odpad je hutnený kompaktorom. To ma za následok tvorbu škodlivého metánu.

2. Ak odpad skončí na skláde, tak z neho nie je žiaden úžitok. Ak skončí na kompostárni, tak dokážeme do pôdy prostredníctvom kompostu vrátiť živiny, ktoré sme si z nej vzali. 

3. Ak sa nám podarí "premiestniť" kuchynský odpad zo zmesového kontajnera do hnedej nádoby, znížime tak množstvo odpadu, ktoré končí na skládke = zaplatíme menej za skládkovanie. To prinesie aj zníženie počtu vývozov komunálneho odpadu. 

4. Triedenie kuchynského odpadu sa zarátava do miery vytriedenia, čo so sebou prináša nižší legislatívny poplatok za skládkovanie každej tony (akási pokuta).

 

Priemerný Svidníčan z domácnosti vytriedi cca 0,48 kg triedených zložiek odpadu za týždeň (plasty, papier, sklo, VKM, kovy)

A toto je výsledok týždňového triedenia kuchynského odpadu. 2,2 kg - 3 členná rodina = 0,73kg za týždeň. 

 IMG_20210114_151956

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.