Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Likvidácia odpadu alebo výroba kompostu

GALÉRIA
Dátum: 28.09.2021
Autor: Technické služby mesta Svidník
Likvidácia odpadu alebo výroba kompostu

V Rakúsku majú jasno

Problematika kuchynského odpadu je pre odpadárov, mestá a obce témou číslo jeden. Keďže od 1.1.2021 platí povinnosť triediť tento typ odpadu. Rôzne samosprávy, rôzne riešenia a pripravenosť. 

Aj v našom meste sme sa na túto povinnosť pripravovali dlho. Čerpali sme poznatky zo Slovenska aj zahraničia a snažili sa navrhnúť systém čo najlepšie pre naše podmienky.

 

Tento týždeň sme mali možnosť podeliť  sa so skúsenosti s kolegami zo Slovenska, no zároveň načerpať dlhoročné skúsenosti od kolegov z Rakúska. 

Poviem za seba, že to bola obrovská skúsenosť. Veľa veci robíme podobne, niektoré inak kvôli legislatíve. No jednu vec nemáme spoločnú.

 

Na Slovensku sa na to celý čas pozeráme ako na likvidáciu odpadu. Kolegovia v Rakúsku sa na to pozerajú ako na výrobu kompostu. A na tejto myšlienke je postavený aj systém kompostární a biznis plán u našich susedov. 

Najmodernejšiu kompostáreň v Rakúsku obsluhujú 3 ľudia. Má kapacitu 35 000t ročne. Je od začiatku navrhnutá na maximálnu efektivitu tak, aby bola návratnosť investície čo najrýchlejšia. 

Verím, že podobne fungujúce kompostárne budeme mať o pár rokov aj na Slovensku.

 

Lukáš Dubec