Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

7 najčastejších mýtov o triedení odpadu

Dátum: 03.10.2022
Autor: Technické služby mesta Svidník
7 najčastejších mýtov o triedení odpadu

Prečo im neveriť a aká je skutočnosť 

Mýtus #1 Triedenie je zbytočné, aj tak to skončí všetko na jednej kope

Je to samozrejme nezmysel. Každá komodita je zbieraná zvlášť a následne vysypaná na zbernom dvore, kde dochádza k dotrieďovaniu a príprave na ďalšie zhodnotenie. Tento mýtus pochádza z počiatku triedenia, kedy boli kontajnery na triedené zložky zaplnené zmesovým odpadom a došlo tak k znehodnoteniu separovaných zložiek. Dnes sa to stáva veľmi zriedka.

Mýtus #2 Načo vlastne triedime, veď za to musíme aj tak zaplatiť 

Toto si naozaj myslí takmer polovica obyvateľstva. Je to veľká chyba. V skutočnosti platíme iba za zmesový komunálny odpad a drobný stavebný odpad. Za odvoz a triedenie zelených, modrých a žltých nádob platí v našom prípade ENVIPAK, teda organizácia zodpovednosti výrobcov(OZV). Čím viac vytriedime, tým menej zmesového odpadu skončí na skládke. 

Mýtus #3 Kontajnery na triedené zložky nemáme 

Samozrejme je to výhovorka. V našom meste máme jednu z najnižších dochádzkových vzdialeností v republike. Nemáme oranžovú ani červenú nádobu na tetrapaky a kovy, lebo tieto komodity triedime do žltej nádoby spoločne s plastami. 

Mýtus #4 Aj tak skoro nikto netriedi

Omyl. Podľa štúdií triedi 87% Slovákov. Vyhovárať sa na ostatných je teda zbytočné.

Mýtus #5 Triedenie je príliš namáhavé a zaberie kopec času

Zaberie čas iba na začiatku. Pokiaľ si však nájdete svoj systém, kde budete jednotlivé zložky doma odkladať potom je to už jednoduché.

Mýtus #6 Triedenie zaberie doma kopec miesta

Ide o jednu z najčastejších výhovoriek. Ak máme kde ukladať netriedený odpad, máme miesto aj keď ho triediť začneme. Vymeníme jednu veľkú nádobu za niekoľko menších. So zmesovým odpadom už nebudeme musieť chodiť tak často von. 

Mýtus #7 Ide o dočasné nadšenie a triedenie onedlho skončí

Veľký omyl. Európa je chudobná na nerastné bohatstvo. Preto je recyklácia odpadov nevyhnutnosť. Šetrí to primárne zdroje aj energiu.