Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako môžeme lepšie triediť? TIP 3 Vianočný špeciál

Dátum: 18.12.2020
Autor: Technické služby mesta Svidník
Ako môžeme lepšie triediť? TIP 3 Vianočný špeciál

Vianočný špeciál

Ako môžeme lepšie triediť vianočný a novoročný odpad. 

Prinášame pár tipov, ktoré by vám mali pomôcť. 

1. Svetelné reťaze a žiarovky

Práve ozdobujete vianočný stromček a zistíte, že svetelná reťaz nefunguje. Čo s ňou? Ide o elektroodpad, ktorý môžete odovzdať buď v predajni elektra, alebo na zbernom dvore na ulici Stropkovskej.

2. Vianočné gule a ozdoby

Pri ozdobovaní stromčeka sa občas stane, že spadne vianočná sklenená guľa a rozbije sa. Pozor, aj keď je to sklo, nepatrí do zeleného kontajnera. Obsahuje totiž veľa prímesí, ktoré zabraňujú ďalšej recyklácii, rovnako ako v prípade zrkadla. Plastové ozdoby patria po odstránení všetkých iných častí do žltého kontajnera.

3. Sviečky, kahance

Adventný veniec je neodmysliteľnou súčasťou každých Vianoc. Ak používate sviečky, ktoré obsahujú hliníkové kahance, tak ich viete vytriediť. V našom prípade do žltého kontajnera, (prípadne ich môžete nazbierať väčšie množstvo a odovzdať priamo na zbernom dvore). Sklenené časti kahancov patria do zeleného kontajnera a plastové časti do žltého. 

4. Fľaše zo šampanského a alkoholu

Fľaše, ktoré nie sú vrátne je potrebné vyhodiť do zeleného kontajnera. Korková zátka je kompostovateľná. Ak máte možnosť, tak ju skompostujte priamo doma. Ak nie, tak v budúcnosti ju budé možné vyhodiť do hnedej nádoby. Plastová zátka a kovová zátka patrí do žltého kontajnera. 

5. Použité prskavky, a zábavná pyrotechnika

Obaly zo zábavnej pyrotechniky vyhadzujte podľa ich druhu. Použitú pyrotechniku, teda jej zvyšky patria do zmesového komunálneho odpadu. Napriek tomu, že obsahujú prevažne papier, ich znečistenie zápalným prachom a inými chemickými zložkami ho degradujú natoľko, že ho nie je možné recyklovať. 

6. Obaly z darčekov

Obaly je potrebné zodpovedne roztriediť doma a následne vyhodiť podľa ich druhu. Na obale hľadajte symbol, ktorý vám prezradí o aký druh materiálu ide. Nezabudnite ale na stlačenie a minimalizovanie jeho objemu. Stačia totiž 3 väčšie nestlačené krabice vhodené do modrého kontajnera a znemožníte triedenie ostatným. Je to naozaj dôležité, prosím nezabúdajte na to. 

7. Umelý vianočný stromček

Vytriedenie umelého stromčeka je naozaj náročné. Každý umelý vianočný stromček je špecifický svojím zložením, preto nie je možné jednoznačne povedať kam s ním. Pri väčšom objeme ho určite nevhadzujte do zmesového komunálneho odpadu. Radšej ho odneste na zberný dvor, kde zachránime aspoň recyklovateľné časti. 

8. Živý vianočný stromček

Keďže ide o prírodný materiál, je vhodné ho kompostovať. Živý stromček patrí na zberný dvor, kde ho následne pripravíme na kompostovanie. Pozor ale na ozdoby. Stromček musí byť dokonale odzdobený.

 

Dúfam, že Vám tieto tipy pomohli. Ak máte nejaký ďalší tip, pokojne nám napíšte a my ho doplníme.

Počas Vianoc a osláv Nového roka vzniká veľké množstvo odpadov, ktoré vzniká nárazovo. Pri upratovaní, pri rozbaľovaní darčekov a pri nahrádzaní starých vecí novými. Preto ak vám Ježisko doniesol nový televízor, nebuďte ľahostajní. Starý nepotrebný odneste na zberný dvor, ideálne spolu s krabicou od nového, aby zbytočne nezaberala miesto pre menší papierový odpad v modrom kontajneri. 

ĎAKUJEME!

Tím TSMS

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.