Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čo je vlastne recyklácia

VIDEO
Dátum: 18.03.2022
Autor: Technické služby mesta Svidník
Čo je vlastne recyklácia

Dnes má sviatok 

Recyklácia je proces, pri ktorom sa znovu využijú vytriedené odpady (napr. recyklácia papiera, farebných a ostatných kovov, skla, plastov a pneumatík,...). V súčasnosti sa na Slovensku triedi a recykluje hlavne sklo, papier, plasty, kovy, nápojové kartóny, elektroodpad, batérie a akumulátory a pneumatiky.

 

Sklené fľaše sa môžu premeniť na poháre, vázy, alebo obaly pre zaváraniny. Pri recyklácii papiera vznikajú nové zošity, papierové tašky, puzzle, servítky, kuchynské utierky alebo toaletný papier. Aj keď sú jednorazové plienky vyrobené z veľkej časti z papiera, do modrého kontajnera nepatria. Obsahujú chemické látky a gélovú výplň. Z plastu je možné recykláciou vyrobiť koberce, rohožky, palety, ploty, lavičky, umelú trávu, vlákna do spacích vakov, vankúšov, vetroviek ale i samotné oblečenie. Napríklad na výrobu jednej fleecovej bundy postačí 30 PET fliaš. Hliníkové plechovky poslúžia na výrobu rámu bicykla a tie železné zas na výrobu kľúčov alebo náradia. Recykláciou nápojových kartónov môžu vzniknúť obaly na vajíčka, kancelársky papier, podnosy, tácky, stavebné dosky, izolačné dosky, obaly pre mrazené potraviny alebo kuchynské či priemyselné utierky.

 

Recyklovať nápojové kartóny z mlieka, smotany alebo džúsov je možné dokonca dvoma spôsobmi – mokrou cestou – rozvlákňovaním papiera pomocou vody a tým získavať samotný papier, alebo cestou suchou – sekaním na drobné čiastky.

 

Recyklácia je prospešná pre nás všetkých. Vďaka nej:

sa zmenšuje spotreba surových prírodných zdrojov, tzv. primárne zdroje,

zmenšuje sa množstvo odpadu ukladaného na skládky,

redukuje spotrebu energie, čím prispieva k redukcii emisií skleníkových plynov oproti použitiu surových materiálov ich ťažbou,

vytvárajú sa nové pracovné miesta.

Papier je možné recyklovať 5- až 7-krát, potom je už celulózové vlákno príliš krátke a je potrebné dodávať primárnu surovinu. Vedeli ste o tom, že sklo a hliník je možné recyklovať takmer donekonečna? Tak prečo im nedať druhú šancu triedením odpadu?

 

Pozrite si ako prebieha recyklácia jednotlivých komodít. 

Video