Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Súťaž pre základné školy vo Svidníku

SÚBOR
Dátum: 28.01.2022
Autor: Technické služby mesta Svidník
Súťaž pre základné školy vo Svidníku

zapoj sa a vyhraj

Triedim ako DRAK, zachraňujem stromy tak

Pre základné školy v našom meste sme pripravili súťaž v triedení papiera a kartónu. Súťaž o zaujímavé ceny začína 01. 02. 2022 a trvá do  13. 04. 2022.

 

Prihlášku pre školy a štatút súťaže nájdete dole v tomto príspevku. 

Papier tvorí až 20 % zmesového odpadu, pričom je veľmi dobre recyklovateľný. Tak ako v prípade ostatných materiálov, jeho recyklačný cyklus má limity a je možné ho recyklovať maximálne sedemkrát. Jeho recykláciou šetríme lesy, energiu a znižujeme množstvo chemických látok vypúšťaných do ovzdušia pri jeho výrobe.
Recykláciou papiera sú emisie skleníkových plynov uhlíka 4 až 5-krát nižšie. Jedna tona zberového papiera zachráni približne 17 stromov. Až 50 % vstupnej suroviny pri výrobe papiera predstavuje druhotná surovina. Recyklácia papiera znižuje konečné ceny pre spotrebiteľov.
 
 
Vieš čo všetko je z papiera? Ako vyzbierať čo najviac? Prinášame pár tipov. 
 
Vedel si, že väčšina domácností triedi prevažne väčšie predmety, ako sú kartónové krabice od spotrebičov a podobne. No iba malá časť triedi aj drobné papierové obaly - napríklad krabičky od liekov, čaju? Je to škoda, aj tieto papierové obaly je potrebné triediť!
 
PAPIER
Noviny, časopisy, kancelársky papier (aj so sponkami), skartovaný kancelársky papier, reklamné letáky, školské zošity (samozrejme už zapísané a nepotrebné), papierové obaly z potravín, papierové tašky (napríklad od donáškových služieb),  kalendáre, omaľovánky, prospekty, obálky, mäkká časť kníh
Väčšinou sú označené recyklačnou značkou PAP 22
Súbor:Recycling-Code-22.svg – Wikipédia
 
 
KARTÓN (papierová lepenka)
papierová lepenka hladká, papierová lepenka vlnitá, krabice od všemožných spotrebičov a tovarov (zložené alebo rozobraté), kartónové prepravky, obaly od potravín - napríklad krabička od zubnej pasty, krabička od čajov, rolky od vajíčok aj od toaletného papiera (môžu sa aj skompostovať), darčekové krabičky 
Väčšinou sú označené recyklačnou značkou PAP 20, PAP 21
File:Recycling-Code-20.svg - Wikimedia CommonsSúbor:Recycling-Code-21.svg – Wikipédia

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Prihláška do súťaže Veľkosť: 23.4 kB Formát: docx Dátum: 28.1.2022
Štatút súťaže Veľkosť: 505.1 kB Formát: pdf Dátum: 28.1.2022
Triediť ako drak (2) Veľkosť: 620.3 kB Formát: jpg Dátum: 28.1.2022