Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako môžeme lepšie triediť? TIP 7

Dátum: 23.02.2021
Autor: Technické služby mesta Svidník
Ako môžeme lepšie triediť? TIP 7

niečo ako dopravné značky

Za krátky čas sme si uviedli pár konkrétnych tipov, ako môžeme lepšie triediť. Aký odpad kam patrí a podobne. Ak to s triedením myslíme naozaj vážne, je tento diel kľúčový.

Denne sa stretávame s obalmi, pri ktorých si nie sme istý z čoho je vlastne vyrobený a teda kam ho vyhodiť. Pre takéto prípady sú nám k dispozícii tzv. symboly recyklácie - triedenia.

Ak sa ich naučíme správne čítať, tak máme vyhraté. 

Tak poďme na to. 

ZELENÝ BOD

zelený_bod

Veľmi často sa chápe ako ekoznačka, ktorou však v skutočnosti nie je. Táto značka sa vzťahuje iba k obalu a hovorí, že výrobca obalov zaplatil servisný poplatok do národného systému za spätný odber obalov k recyklácií, pokiaľ sú odhodené do zvláštnych kontajnerov alebo odovzdané do zberných dvorov. Úspešnosť teda záleží na spolupráci s obcami a na tom, ako sa triedený zber obalov vykonáva.

PANÁČIK S KOŠOM

panáčik_s_košom

Panáčik s košom vyjadruje, že použitý obal máme hodiť do príslušnej nádoby na odpad.

 

PREŠKRTNUTÝ KONTAJNER

preškrtnutý_kontajner

Preškrtnutý kontajner znamená, že produkt takto označený nie je možné vyhodiť do zbernej nádoby. Patrí na zberný dvor. Najčastejšie sú takto označené elektronické zariadenia, žiarovky a podobne. 

OZNAČENIE MATERIÁLOVÉHO ZLOŽENIA

Na výrobkoch sa stretávame s označením trojuholníka s príslušnou skratkou a číslom. Tieto symboly nám pomáhajú správne identifikovať zloženie obalu a následne jeho správne vytriedenie.  Najčastejšie sa stretávame s týmito značkami:

recyklacnesymboly2_(2)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.