Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Triedime elektroodpad

Žijeme v dobe, ktorá je plná elektrospotrebičov. Ich cieľom je uľahčiť nám ľuďom život. Elektronické prístroje sú zmesou stoviek materiálov, z ktorých mnohé obsahujú ťažké kovy (olovo, ortuť, kadmium a berýlium) a tiež nebezpečné chemikálie. Viete čo s elektrospotrebičom ak doslúži?

Aj vo Svidníku máme viacero možností ako s týmto odpadom naložiť. 

Spotrebiče meníme hlavne ak sa pokazia, prípadne sú morálne zastaralé.  Pred vyhodením je potrebné zvážiť, či je nevyhnutné ich vyhodiť.

Dizajn_bez_názvu_(14)

1. Ak sa elektrospotrebič pokazil, premýšľajte, či ho nie je možné opraviť. Aj vo Svidníku máme viacerých opravárov elektrospotrebičov, ktorí sú aj autorizovanými partnermi mnohých zvučných značiek. 

2. Ak je spotrebič funkčný, no je pre Vás morálne zastaralý, premyslite si, či by o neho niekto nemohol mať záujem. Predsa len, niekto môže mať doma ešte starší, morálne zastaralejší spotrebič, a tomu Vášmu by sa mohol potešiť. Odporúčam využiť viaceré webové stránky prípadne aplikácie, ktoré Vám pomôžu.

3. Ak si kupujete nový spotrebič, väčšina predajcov ponúka možnosť bezplatného vyzdvihnutia starého spotrebiča. Je to komfortné a zároveň ekologické.

4. Máte spotrebič, ktorý doslúžil no nenahrádzate ho novým? Nie je problém. V pracovných dňoch viete tento elektroodpad bezplatne odovzdať na zbernom dvore vo Svidníku. My sa už postaráme o to, aby bol ekologicky zlikvidovaný a možné časti recyklované.

5. Máte nefunkčný spotrebič, no neviete ho na zberný dvor priviesť? Nevadí. V spolupráci s mestom TSMS organizujú, tzv. mobilný zber elektrospotrebičov.  V deň mobilného zberu tak stačí elektrospotrebič vyložiť pred svoj dom a my ho už odvezieme.

Čo všetko vlastne môžete odovzdať?

elektrické a elektronické prístroje a zariadenia - televízory, rádiá, počítačová, kancelárska a telekomunikačná technika, videá, diskmany, digitálne hodinky, gameboye, variče, ohrievače, kávovary, práčky, elektromotory, ručné elektrické náradie, žiarivky, baterky (vybité batérie, alkalické články, niklovo-kadmiové akumulátory, batérie z hodiniek, autobatérie) a pod

Video