Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako môžeme lepšie triediť? TIP 1

Dátum: 30.11.2020
Autor: Technické služby mesta Svidník
Ako môžeme lepšie triediť? TIP 1

TIP 1

Rozhodli sme sa pre Vás pripraviť seriál s radami a tipmi, ktoré Vám umožnia lepšie a efektívnejšie triediť odpad. Postupnými krokmi sa nám tak podarí znížiť celkové množstvo odpadu, ktoré končí na skládke v Šemetkovciach.

 

koš_na_triedený_zber

TIP 1.

Denne vidím ľudí ako triedia odpad až pri kontajnerovom stojisku. Z jedného vreca vyberajú separované zložky. Efektivita takého triedenia je až 5x nižšia ako keď triedite doma priebežne.  Doma by ste okrem smetného koša mali mať aj nádoby alebo vrecia na plasty, sklo a papier. 

Má to hneď niekoľko výhod. Na tieto separované zložky nepotrebujete používať sáčky do koša. Tieto zložky totiž neznečisťujú nádobu, nezapáchajú. Preto za rok spotrebujete sáčkov menej, čím úšetríte. 

Ako sme už spomenuli, efektivita tohto triedenia je až 5x vyššia. Táto metodika je v zahraničí úplne bežná. V niektorých krajinách dochádza ešte k dôkladnejšiemu triedeniu na viaceré druhy plastov, viaceré druhy skla a podobne. Dotriedenie vo Svidníku urobia pracovníci zberného dvora. 

Ak budete triediť priebežne doma, budete efektívnejší aj z dôvodu, že takto vyseparovaný odpad je častejšie stlačený a zhutnený, preto v zbernej nádobe na kontajnerovom stojisku zaberie menej objemu. Vývoz je tak efektívnejší a v konečnom dôsledku lacnejší.

Ide o prvý tip. Tieto rady Vám budeme prinášať na pravidelnej báze. A na konci roka by z toho mohla vzniknúť pekná brožúra. Tento typ ale považujem za jeden z najdôležitejších. Stačí ho aplikovať a garantujem Vám, že budete v triedení omnoho efektívnejší ako doteraz. 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.