Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čo robiť s dreveným odpadom

Dátum: 25.09.2022
Autor: Technické služby mesta Svidník
Čo robiť s dreveným odpadom

Nechajte sa inšpirovať

Od apríla minulého roka sa mesto Svidník aktívne zapojilo do triedenia dreva s cieľom následnej recyklácie. Množstvá, ktoré sa nám darí vytriediť prekonávajú množstvom štandardné komodity ako papier, plasty, sklo. Výrazne tak pomáhajú zvýšiť mieru triedenia a znižovať množstvo odpadu, ktoré končí na skládke.  Za rok 2021 to bolo neuveriteľných 120t.  V roku 2022 predikujeme množstvo presahujúce 150t. 

Aj keď máte mnohí predstavu, že drevo je najlepšie spáliť, nie je tomu tak. Hierarchia odpadového hospodárstva hovorí jasne:

- predchádzanie vzniku odpadu

- príprava na opätovné použitie

- recyklácia

- energetické zhodnotenie

- zneškodňovanie.

 

Zaujal nás príbeh spoločnosti By Lupero. Táto spoločnosť sa venuje zákazkovej drevárskej výrobe. Pri svojej práci dodržiavajú hierarchiu odpadového hospodárstva. Teda ich prirodzenou snahou je, aby odpad vôbec nevznikol. Ak aj vznikne, pripravujú ho pre ďalšie použitie - na iné výrobky. Piliny a odrezky posúvajú ďalej na recykláciu. Nič nezhodnocujú energeticky a nič nezneškodňujú. 

Krásnym príkladom sú aj drevené stavebnicové dielce, ktoré vznikli z odpadu pri výrobe stola. Ako dieťa som sa s drevenými kockami bežne hrával. Firma nám ich darovala do súťaže, preto sa v najbližších dňoch na oficiálnej stránke mesta Svidník môžete tešiť na súťažnú otázku. Všetkým budeme držať palce.