Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nový lis je nainštalovaný

GALÉRIA
Dátum: 19.07.2021
Autor: Technické služby mesta Svidník
Nový lis je nainštalovaný

Svidníčania triedia viac

Dnes sa nám podarilo ukončiť druhú fázu zmien na zbernom dvore. Vyvrcholením bola inštalácia nového horizontálneho poloautomatického paketovacieho lisu.

Priemerný Slovák vyprodukuje každoročne viac a viac odpadu. Dobrou správou je, že sa zvyšuje aj miera triedenia. Teda každý z nás triedi o čosi viac. To so sebou prináša aj väčšie množstvo odpadov na zbernom dvore, ktoré sú určené na dotriedenie a lisovanie. 

Zberný dvor bol otvorený v roku 2010 a počítal s kapacitou 350t spracovania odpadu. Navrhovaný stav však už nezodpovedá súčasným potrebám, preto bola investícia do novej technológie nevyhnutná. 

Potrebovali sme zrýchliť proces spracovania odpadov. Keďže inštalácia novej triediacej linky je finančne mimoriadne náročná a aktuálne priestory nie sú vyhovujúce, rozhodli sme sa zefektívniť aspoň proces lisovania a prípravy na expedíciu. To nám umožní presun voľných kapacít práve na triedenie. 

Náš nový lis disponuje lisovacím tlakom 60t. Jeho váha je 5500 kg. Horizontálne usporiadanie lisovacej komory nám umožňuje naplniť násypku v každom procese lisovania doplna, čo urýchľuje a zefektívňuje prácu. Lis je možné plniť manuálne, dopravníkom alebo nakladačom. Tento fakt z neho robí variabilný prvok v prípade budúcich úprav. Lis disponuje dvoma samostatnými čerpadlami čo umožňuje skrátiť lisovací cyklus na 27 sekúnd. 

Pevne veríme, že tento krok prinesie osoh pracovníkom zberného dvora a vyššiu mieru triedenia v našom meste a vo finále sa  nám spoločne podarí znižovať skládkovanie odpadov.

Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na prípravách. Ďakujem dodávateľovi za dodržanie všetkých dohodnutých podmienok a perfektnú organizáciu samotnej inštalácie na mieste.

Pánovi žeriavnikovi chcem touto cestou vyjadriť poklonu za famózny výkon. 

Trieďme odpad. Má to význam!