Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ideme podľa plánu

GALÉRIA
Dátum: 29.01.2024
Autor: Technické služby mesta Svidník
Ideme podľa plánu

Požiadavky posielajte včas

Vegetačný kľud je čas počas ktorého sa venujeme orezom stromov a to z dôvodu estetiky no aj zdravotného stavu. Žiaľ nevyhneme sa aj odstráneniu niektorých stromov. Dôvody pre vypílenie stromu sú rôzne, no ide najmä o bezpečnosť. 

Mnohí z Vás nás kontaktujú prostredníctvom mailu, sociálnych sietí, sms-kami a žiadate nás o výrub toho či tamtoho stromu. Tento postup ale nie je správny. Preto je namieste povedať si, ako na to. Najčastejšie žiadate o výrub stromov, ktoré sú v tesnej blízkosti bytového domu kde bývate. Takto by ste mali postupovať. 

1. Svoje požiadavky nasmerujte na domovú schôdzu. Ak je nejaký strom, ktorý je podľa Vás na tom zdravotne zle, prípadne tieni, špiní alebo ináč znižuje komfort Vášho bývania, je potrebné to prebrať primárne na domovej schôdzi. Ak získate väčšinu, môžete pokračovať ďalej. (zo schôdze je potrebné urobiť písomný záznam aj o hlasovaní)

2. Žiadosť na výrub žiadajte na Mestskom úrade na odbore životného prostredia. So žiadosťou je potrebné priniesť aj kópiu zápisnice z domovej schôdze. Ideálne je, ak donesiete aj návrh náhradnej výsadby - teda miesto pre výsadbu nového stromu.

3. K posúdeniu žiadosti je privolaná štátna ochrana prírody. Tá posúdi oprávnenosť požiadavky. Teda posúdia zdravotný stav stromu a ďalšie parametre. Na základe osobnej obhliadky napíšu odporúčanie. 

4. Mestský úrad vydá rozhodnutie. 

5. Ak je požiadavka opodstatnená, prichádza z Mestského úradu požiadavka na vykonanie odborného zásahu - výrubu. 

 

Jednotlivé kroky nie je možné preskočiť, napriek naliehaniu a opakovaným žiadostiam. 

 

V prípade orezu postupujte nasledovne:

kontaktujte nás na info@tsms.sk

1. V komunikácii uvádzajte aspoň približnú adresu, kde sa strom nachádza

2. Pre prípadnú komunikáciu uvádzajte aj telefónne číslo

3. Ideálne je, ak k žiadosti priložíte aj fotografiu - zrýchli to konanie

 

Upozorňujeme, že nie každá požiadavka je automaticky zrealizovaná. Požiadavku posielajte dostatočne včas, aby bolo možné samotný zásah včas zaradiť do plánu prác. 

 

Ďakujeme!