Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čo hovoria čísla?

Dátum: 07.02.2024
Autor: Technické služby mesta Svidník
Čo hovoria čísla?

Stále je čo zlepšovať

Na Technických službách sledujeme, ako sa vyvíjajú jednotlivé vyzbierané a vytriedené množstvá, ktoré nám takpovediac prejdú rukami. No ono tých ton nám prejde každoročne viac, no niektoré odpady sú pôvodom z mesta a niektoré z obcí. Pri niektorých komoditách excelujeme a pri niektorých komoditách máme stále čo robiť a niektoré mestá nás výrazne prekonávajú. 

Stručný prehľad viď fotka. 

rok_2023

Nechceme porovnávať celkové čísla za mesto od všetkých spracovateľov odpadov, pretože niektoré mestá majú regionálne silné zberne čo v ohlásení ovplyvňuje štatistické údaje. No keďže s mnohými zberovými spoločnosťami komunikujeme, vieme porovnať aj neoficiálne čísla. Ako teda vlastne stojíme?

Excelujeme hlavne v množstve vyzbieraného a vytriedeného dreveného odpadu. Ten pochádza primárne z vyzbieraného dreveného nábytku. Tam sa radíme medzi špičku na východnom Slovensku. Rovnako tak množstvo vyzbieraného elektroodpadu patrí k tým lepším . Množstvo plastov a skla patrí medzi lepší štandard (pred 5 rokmi sme vyzbierali iba 46 ton plastu, teraz je to cez 150t) 

Komodity v ktorých máme významné rezervy sú najmä tetrapaky - teda obaly z džúsov a mlieka. Potrebujeme tiež zapracovať na papieri. Aj keď množstvo stúplo, sú mestá ktoré majú priemer aj 20 kg na 1 obyvateľa. 

Mesto a Technické služby vytvorili dostatočne komfortnú štruktúru zberných miest, vývozov, vzdelávania a fungovania zberného dvora. Je to už iba Vás, milí Svidníčania. 

 

*upozorňujeme, že uvedené množstvá nie sú sumárne za celé mesto ale iba tie, ktoré prešli cez zberný dvor*